З якого віку слід розпочинати складати пазли?

       Пазли – це цікава та захоплююча гра не тільки для дітей. Нею захоплюється також чимала кількість дорослих осіб різного віку. Розпочинати складати пазли ніколи не пізно, навіть, якщо Ви - особа пенсійного віку. Проте, у даній статті ми постараємось дати відповідь на питання, яке цікавить багатьох батьків, а саме, з якого віку слід починати знайомити дитину з пазлами?

       Сьогодні у магазинах та у сегменті інтернет – торгівлі представлений широкий вибір пазлів найрізноманітніших виробників, які призначені для дітей різного віку. Але з якого віку дітям варто  розпочинати збирати пазли? Безумовно, все залежить від розумового та психологічного розвитку дитини, адже кожна дитина є індивідуальною особистістю. Якщо ж брати до уваги рекомендації найбільш відомих виробників пазлів, то всі вони пропонують розпочати перше знайомство дітей з даними головоломками у віці 2-3 років. Такі пазли повинні містити цікаве та знайоме дитині зображення іграшки, предмету, тваринки, їжі і т. д., та складатися з чотирьох – шести деталей.  Чим краще дитина буде справлятися з укладанням пазлів, тим швидше можна ускладнювати завдання, збільшуючи кількість деталей та змінюючи картинки. Оптимальним для дітей вважається зображення героя з улюбленого мультфільму чи казки, а також анімаційне зображення відомих для дитини речей, предметів, чи тварин.

      Перші пазли Ви також можете зробити самостійно. Для цього слід взяти картон, чи краще поролон, наклеїти на нього улюблену картину малюка та розрізати її на декілька частин, наприклад чотири, або шість. Обов’язково допомагайте та підказуйте малюкові під час процесу укладання цілісної картинки.  

       Знайомство дитини з пазлами можна розпочати за допомогою двох найбільш популярних шляхів - показати маленькому досліднику всі частини картинки,  скласти рамку, а згодом і середину, або ж скласти зображення самому, «забувши» при цьому покласти 2-3 елементи.

        Розкажіть Вашому малюкові казку, наприклад про те, що чарівник зачарував нашого ведмедика, якого зображено на пазлах, і йому необхідно знайти відсутні шматочки для того, щоб чари зникли. Під час процесу складання запитуйте малюка, наприклад, що він бачить на картинці, які кольори на ній зображені, які тварини чи предмети зображені, і т. д.

        Якщо Ваша дитина розпочала складати пазли у 2 роки, то до 3-х років вона може спокійно скласти зображення з восьми – десяти елементів і вище, але за умови, що ці елементи обов’язково повинні мати великий розмір. Розпочніть з одного зображеного об’єкту і поступово ускладнюйте його, вибираючи пазли з великою кількістю елементів та зображених об’єктів.

        Вибираючи пазли, перш за все керуйтеся побажаннями дитини. Якщо малюк не хоче змінювати пазли – не змушуйте його.

        У віці п'яти - шести років діти, переважно, вже досить добре укладають пазли. Зазвичай, вони це роблять повністю самостійно. Таким дітям відомі виробники пропонують пазли на 30 – 160 елементів. При подальшому зростанні своєї майстерності та зацікавленості у все нових та нових зображеннях, діти переходять на пазли з більшою кількістю елементів, наприклад на 200 або 260 штук, а згодом і на пазли для дорослих з великою кількістю дрібних фрагментів, наприклад 500 або 1000 елементів. Недарма в окремих виробників серед великої різноманітності зображень пазлів для дорослих на 500 та 1000 елементів іноді зустрічаються пазли на цю ж кількість елементів але на дитячу тематику. Хоча, слід зауважити, що окремі діти залюбки складають пазли із зображенням дорослої тематики, наприклад пейзажі чи фото тварин.

        Батькам слід запам’ятати найголовніше. Незважаючи на вік та уподобання дитини, фахівці рекомендують обов’язково познайомити своїх діток із процесом укладання пазлів, звичайно ж чим швидше, тим краще. Адже пазли розвивають логічне та образне мислення, дитячу увагу, допомагають у сприйнятті окремих елементів за формою, кольором і розміром та встановленні зв’язку між частиною та цілим.  У Вашого малюка розвивається дрібна моторика, з’являється стимул до розумової активності, покращується пам’ять та підвищується працездатність. І найголовніше, що слід зауважити. Спільне проведення часу під час укладання пазлів допомагає зміцненню родинних стосунків, що дуже важливо у наш час.