Історія виникнення пазлів

       У 18 столітті у Лондоні проживав відомий гравер Джон Спілсбері, який займався виготовленням географічних карт. У 1760 році йому на думку спала оригінальна ідея – він виготовив дерев’яну карту світу, розпилявши її на безліч шматочків неправильної форми.    На уроках географії учні повинні були скласти докупи окремі шматочки розпиляної карти.  На своїй карті Спілсбері зобразив Північну і Південну Америку, Євразію та Африку. Не вистачало лише не вивченої на той час Австралії та відкритої у 19 столітті Антарктиди. Перемішані елементи розпиляної карти було надзвичайно важко зібрати без ретельного вивчення нанесеного на їхню поверхню зображення, що спонукало до глибокого вивчення географії. Так виникли перші пазли (в англомовному варіанті термін «puzzle» означає «загадка», «головоломка»).

       Незважаючи на надзвичайно високу ціну, яка доходила до суми місячного окладу середнього лондонського робітника, перші пазли дуже добре розкуповували. На початку 19 сторіччя у вигляді пазлів почали випускати найрізноманітніші навчальні посібники. При цьому відповідні частини картинок не зчіплювали, як це роблять у наш час, а клали на основу.

       Помітивши, що укладання пазлів подобається дітям, їх почали виготовляти з найрізноманітнішими дитячими картинками, чи казковими сюжетами. Дорослі також часто стали проводити свій час за укладанням пазлів, тому для них почали випускати картинки великих розмірів і з багатьох шматочків, кількість яких іноді перевищувала десять тисяч, а час на складання повної картинки обліковувався декількома тижнями, чи навіть місяцями.

       Серед тем, які були найбільш популярними в цей час – портрети багатих людей, картини великих битв, сюжети з Біблії, хронологічні події. 

       Лише в кінці 19 століття, з розвитком технологій, дерев’яну основу замінили на картон, що одразу ж привело до суттєвого здешевлення вартості головоломки. У 1909 році компанія Parker Brothers першою розпочала фабричне виробництво пазлів, які набували все більшої популярності в усьому світі як серед дітей, так і серед дорослих.

      Новою віхою у розвитку надзвичайної популярності пазлів стали часи «Сухого закону» в Америці. У великих містах влаштовувались багатолюдні командні змагання з укладання пазлів, під час яких збирались величезні картини, складені з декількох тисяч елементів. Проводилися  навіть цілі турніри між окремими поселеннями та навіть містами. Тогочасні варіанти зображень вражали різноманітністю – це були фотографії нових автомобілів та красивих жінок, журнальні ілюстрації, карикатурні малюнки, транспортні засоби, архітектура та багато іншого. Звичайно, ця розвага не залишала осторонь також і гостей країни, що дало новий поштовх для активного розвитку популярності цих головоломок у цілому світі.

       У наші дні окрім класичних пазлів виготовляють тривимірні, голографічні, м’які, віртуальні, фотопазли, проводяться регулярні чемпіонати по збиранню пазлів та влаштовуються online-змагання. Для людей, що зробили значний внесок у розвиток популярності головоломок, існує спеціальний приз – міжнародна премія імені Спілсбері, яку у 2007 році здобула американка Енн Вільямс за написані нею дві книги з історії пазлів та деякі статті про вплив головоломок на масову культуру.